Sova hela natten

Det var hur länge sen som helst som Embla sov en hel natt. Hon brukar vakna nån gång mellan 1.30-4.30. Det är så olika men minst 1 gång, ibland 3-4, varje natt... Hon somnar oftast om direkt. Är det lite tidigare så brukar det räcka med att ge henne nappen, lite senare får jag lägga henne bredvid mig så hon får snutta lite så somnar hon snart igen.

I morse väckte hon mig inte förrän Micke gick upp, strax före 6! Hon fick först snutta lite men somnade inte om så vi gick upp en sväng med Micke. Bara ca 10 minuter eller nåt. Jag gjorde en flaska välling så la vi oss igen. Hon drack hela flaskan utan att somna om. Låg där och pratade och sparkade på mig (som vanligt)... Jag tröttnade snart och provade lägga henne i sin säng igen för att slippa sparkarna. Då blev hon tyst och somnade! Sen vaknade vi inte förrän 9.20. Helt otroligt och såå skönt!! =) 

Moderator

84348-177
Min svåger har en hemsida för släkt och vänner,
www.stahlenberg.se. Nu har han gjort om sidan och lagt till ett receptforum "Något gott" där man kan få tips om mat och dela med sig av sina favoritrecept. Jag har fått den stora äran att vara moderator på sidan! Och jag tar mitt jobb på fullt allvar.  
 

Jägarn

84348-176

Jepp, här är han: Tasse Jägaren! För ca tre veckor sedan kom han hem med sin första fångst. Det var nån råtta eller sork eller nåt. Jag såg inte och Micke visste inte riktigt. Tasse la den på trappen och jamade väldigt stolt! Försökte hämta mig för att visa med men jag vägrade förstås.

Förra helgen smet han in med en fågel utan att vi såg det. Hörde på Emblas läten att det var något väldigt spännande hon höll på med, vänder mig om och ser att hon precis är på väg att plocka upp den döda fågeln... BLÄÄÄ!! Vet inte om hon hann leka något med den innan jag upptäckte det? Tvättade av henne noga och ringde även sjukvårdsupplysningen för att höra om det kunde vara farligt. De sa att vi skulle vara uppmärksamma på feber, kräkningar eller diarré de närmsta dagarna pga risk för fågelinfluensan (?) och salmonella. Inget hände som tur var.

Senare samma dag hittade vi en till fågel på trappan och även några dagar efter när vi släppte in Zelda låg en -halv- fågel utanför.   Inte kan väl hon lärt sig med?? Nä, det måste varit Tasse som hämtat den tidigare under dagen. Denna vecka har vi sluppit plocka bort likrester från trappan i alla fall! Jag som varit så glad att de inte har hållt på med sånt... Zelda brukar hämta daggmaskar i och för sig men det kan jag leva med.

  
Zelda. Nääe, inte kan denna sötis göra nåt sånt?!
Tasse: "Oh noo, not you again..."

Marknad

84348-173

Igår stod vi hela dagen vid vårat markandsbord inne i rådhussalen. Jag & Embla mötte syrran där strax efter kl 10, sen kom mamma vid halv ett när hon slutat jobba. Det var inte alls mycket folk... En liten rusch vid lunchtid var väl allt. De fick inte ha nån skylt utanför, det var tydligen förbjudet, så det var ju bara folk som redan kände till marknaden som kom. Dessutom stod dörren in låst (!) eftersom det var samma ingång som Uppsala Buss har och de ville inte ha den öppen.

Jag fick i alla fall 9 stycken halsdukar sålda! Kvällen innan kom jag på att jag kanske skulle baka lite och sälja med, så halv nio satte jag igång och gjorde två satser morotskaka med saffran (skulle egentligen vara saffran i glasyren ovanpå men den skippade jag och hade saffranet i kakan istället) och två satser pepparkaksmuffins. Det blev riktigt gott! Trots att jag fick chansa lite på muffinsarna med. Det skulle vara färdig pepparkakskrydda i men det hade jag ju inte hemma så jag fick lista ut själv hur mycket jag skulle ha av allt. Blev okej till slut i alla fall. Jag sålde all morotskaka och hälften av muffinsarna.

Embla var jätteduktig hela dagen. Hon fick beröm från de andra borden för att hon var så snäll och inte störde fast vi var där hela dagen! Det var riktigt trevligt faktiskt. Dessutom tjänade jag 485 kr på denna marknaden! Trodde inte jag skulle få sålt ett dugg. Mamma sålde några väskor och en halsduk men Susanna fick åka hem med allt sitt igen... Såå synd! Hon som hade finast grejer. Men det var nog lite fel målgrupp. Så in på
sululo.se och handla nu istället!!! =)

Förlovningsdag

84348-171


Imorgon har vi förlovningsdag! För 2 år sedan vann jag genom jobbet att få låna en lägenhet i Golfe-Juan på franska rivieran. När jag anmälde mig till utlottningen så sa vi att om jag vinner så förlovar vi oss där nere. Några få veckor innan det var dags fick jag ett brev hem där det stod att jag vunnit på min reservplats! Två vänner, Malin & Camilla, följde också med på resan eftersom det var en stor lägenhet med plats för flera. Så här gjorde vi 20/11 2004:

"Solen sken som bäst och värmde bra fast den precis gått upp. Det var helt vindstilla och vi satte oss vid några klippor vid havet. Det fanns en strand oxå men den låg så nära vägen...

Innan vi gick hade vi stora bekymmer hur vi skulle kunna smita ut utan att våra vänner märkte det. Kvällen innan när alla lagt sig smög jag upp och la champangen i kylen. Vi hade bestämt att vi skulle ställa klockan på tio eftersom vi skulle åka till Cannes. Vi ställde ju såklart våran på 8 itsället så vi skulle kunna smita i lugn o ro. Men när vi vaknade så hörde vi att en kompis redan var uppe! Det blev lite panik o vi smög snabbt ut o hämtade champangen igen och medans hon var på toa sprang vi iväg!


Vi köpte färsk baguette, god ost, apelsiner och vindruvor. Bytte ringar efter frukosten och såg ut över havet och den uppgående solen. Såååååå mysigt! Sedan tog vi med oss champangen som var kvar och skålade med våra chockade vänner! På kvällen blev det lite festande på pubarna i Juan Le Pins!"

Eftersom förlovningsdagen är på en måndag så firade vi igår. Vi åkte med Embla till mamma och var där en stund så hon inte skulle bli lämnad direkt. Jag tog en liten martini! Micke fick ju köra eftersom jag inte har nåt körkort, perfekt! ;-) Sen åkte vi ner på stan och åt mysig middag på Lucullus. Jag tog en plankstek med oxfilé, bearnaissås och kantarellsås och ett glas rött. Micke tog en fläskfilé Oscar. Såå gott!!

Vi blev bara borta ett par timmar men vi hade jättetrevligt. Det hade gått bra för Embla hos mormor med. Lite skrik hade det väl varit men det är det ju ofta hemma vid nattning med. Hon sov så gott när vi kom men vaknade förstås när vi åkte hem. Vägrade somna om... Så hon fick sitta med oss i soffan när vi kommit hem. Vi dukade upp med ost och kex trots proppfulla magar. En riktig myskväll!

84348-172
Familjemys

Gnissla (fyra) tänder?

84348-170

Kan man göra det? Lite svårt att ta kort på minen hon gör men det är något i stil med bilden ovan. Sen låter det hemskt! Ungefär som att det knakar i käken på henne, men det är något hon gör med tänderna. Hon började med det igår, hoppas det bara är något tillfälligt hon fått för sig...

Halsdukar!

För ett tag sedan köpte jag en bit fleecetyg och sydde en filt och halsduk till Embla (med hjälp av mormor). Sen har jag fått så mycket beröm för halsduken att jag tänkte sy några till. Fick höra att mamma och syster skulle stå på julmarknad 21 november på rådhussalongen, så då kan jag ju prova sälja några där med!

I fredags åkte jag ner och handlade lite tyger. Provade sy på min maskin här hemma men det gick inte alls. Den är krånglig och dålig... Fick istället låna Lenas (granne och vän) maskin och den är SUPER! Sån vill jag också ha! Inte för att jag tror att jag kommer sy så mycket mer men... Mamma skrattar åt mig, hon tror att jag hamnat i syträsket tillsammans med henne och syrran, men jag är tveksam. Brukar bli så att jag hittar nåt som en skoj att pyssla med ett tag men jag brukar tröttna ganska fort.

84348-169
Lenas hugin

Nu har jag i alla fall suttit och sytt i ett par dagar och har nu 15 stycken att sälja. Några till gör jag nog men var ska jag göra av alla sen när jag inte fått de sålda? Tradera eller sululo.se =)

         
Embla modellar och passar på att visa sin krypstil som hon fått ännu mer koll på idag!

84348-165
Nån som vill köpa?! 40 kr/st (kompispris 30 kr)
=)

"Läsa posten"

När man hämtat posten skiner Embla upp som en liten sol. PAPPER! Så vill man att hon ska hålla sig sysselsatt för sig själv en stund är det bara att slänga åt henne en tidning. Frågan är väl hur nyttigt det är? ;-)

84348-163
Ikea-katalog som råkar illa ut.

Idag har hon även fått en väldig fart på sitt rumphasande! Hon skulle efter Tasse och kom snabbt från ena sidan av rummet till den andra. När hon inte har något att jaga går det mycket långsammare. Har resten av dagen försökt locka med leksaker men hon har inte alls kommit upp i den farten igen.

Däremot när jag stod och diskade undan efter lunchen och sedan vände mig om så hade hon tagit sig fram till sin matstol och dragit sig upp på knä!

84348-164
Här precis i fallet ner på rumpan igen.


Fars dag

84348-159

Det var en rörd far som fick ta emot ett paket av sin dotter till frukosten i morse! Även om Embla helst hade behållt paketet själv, åtminstone allt papper. Hon fick hjälpa pappa att öppna. Såg julafton framför mig, åh vad hon kommer äta julpapper! ;-) I paketet låg muggen på bilden.
Blev inget firande av min egen far eftersom vi åkte på babysim och sen skulle pappa bort på eftermiddagen. Det fick räcka med en "cyber-present".

Babysimmet gick väldigt fort idag då vi hade två gånger att ta igen + dagens uppgift. Embla tyckte det var jätteskoj att få bada igen! Och att heja på sina babysimmar-kompisar! Hon fick också hänga i räcket i sidan av bassängen, balansera stående på mina händer i vattnet (och ramla under vattnet från det läget) och göra pop-up-dyk. Det sista betyder att man gör ett vanligt dyk och sedan direkt ger dykkommandot igen och dyker en gång till. Blev mycket under vattnet vilket Embla blir väldigt trött av. Så sen sov hon hela eftermiddagen!

Nu på kvällen har vi lagat mat och jag har fyllt upp frysen med alla barnmatsburkar vi hade! "Potatis och korv med ärtor och majs", "Mango & päron" och "Päron & banan".

84348-162

Snor, snor, snor

84348-156

Denna vecka har Embla haft sin första förkylning. Det har runnit snor hela tiden... Ändå har hon varit pigg och glad dagtid men nätterna har inte varit roliga. Hon vaknar HEELA tiden och är ledsen. Får väl ingen luft antar jag. Vi har provat både nässpray och näsdroppar. Ungefär hälften av gångerna vi sprayat har hon faktiskt gillat det, till och med skrattat! Men när hon vägrat sitta still har vi provat gett droppar i liggande ställning istället (eftersom idiotsprayen inte går att spraya med om man inte håller flaskan upprätt)... Det har inte varit populärt. Nu är det i alla fall på bättringsvägen. I natt sov hon ända till kl 4 innan hon vaknade första gången! Hittills har hon sovit bra ikväll med. Micke och jag har kunnat se på TV i lugn och ro och äta fromage med hallonsås som jag gjorde tidigare idag. Ser tyvärr godare ut än vad den var...
84348-157

En helt vanlig dag

Ja, vad gör då Embla och jag när vi bara går hemma en hel dag? Det kan till exempel se ut som idag:

8.00 - Embla vaknar och väcker mig med sitt jollrande och drar mig lite i håret. Hon har även fått tag på fjärrkontrollen och satt på Tv:n. Vi går upp och gör oss i ordning. Embla leker lite på golvet medans jag kikar en sväng på datorn.

9.00 - Frukost. Gröt till Emblisen och mackor till mig. Kikar en stund till på datorn. Vi leker lite och övar på krypningen.

    


10.30 - Dags att sova en stund. Jag lägger mig med Embla i våran säng. Råkar visst somna själv också! Vi sover i nästan 1½ timme.

12.15 - Lunch. Embla äter 2/3 liten burk med saffranslax, ris och morötter (hemmagjort) och en halv stor burk med päron-banan-dessert med yoghurt. Jag tar en tallrik yoghurt med min goda müsli, finns inga rester i kylen... Pratar med grannen om hon har lust att hänga med på promenad men hon har fullt upp med köksrenoveringen och tvillingarna. Sen tar jag en dusch medan Embla leker på golvet i badrummet.

14.00 - Vi ger oss ut på promenad. Går knappt en timme och Embla passar på att sova i vagnen. Stöter på en gammal polare, Janne, som är ute på jobb! När Embla vaknat går vi till parken och gungar lite. Det tyckte Embla var jätteskoj! Så fort gungan höll på att stanna så flåsade hon ivrigt och flaxade med armar och ben. Hon satt riktigt stadigt i bebis-gungan nu.

84348-150


15.30 - Mellis. Embla får mosad banan och jag tar en latte och mjuk pepparkaka som jag bakade igår. Mums! Kommer på att jag kanske inte behöver mosa bananen åt henne. När det är slut på tallriken vill hon såklart ha mer så jag ger henne några bitar. Ha ha, lite fick hon i sig i alla fall! Skojigast var ju att mosa bananen själv med händerna. Haklappen åkte snabbt på. Efter det städar jag toaletten och tvättar Emblas varma mössa, halsduk och vantar. Embla leker förstås. Förflyttar sig långa vägar i sittande ställning! Vet inte om hon märket det själv, men hon kommer långt!

         


16.30 - Embla trött igen. Jag lyckas resa mig innan jag somnat själv denna gång. Lite dator, sen dags för matlagning.

17.45 - Micke kommer hem.

18.10 - Äntligen vaknar Embla! (Hon vaknade till 17.10 men somnade om direkt.) Sen var det middag. Det blev Asiatisk svampgryta (champinjoner, purjolök, bacon, kokosmjölk, chilisås, tomat + ris & haricot verts). Riktigt gott var det! Det tyckte Embla med. Hon fick lite katrinplommonpuré (hemmagjord) till dessert. Så hon inte blir förstoppad av bananen igen tänkte jag. Utvilad, mätt och glad leker Embla med pappa en stund och kutar omkring i gåstolen.

20.00 - Dagens första amning sedan vi gick upp. Inte för att Embla bad om det utan för att tuttarna tyckte det.

20.50 - Lite gnäll och gnugg i ögonen visar att det är vällingdags. Embla somnar i min famn, hann få i sig ungefär 150 ml. Så nu ligger hon i sin spjälis och sussar så sött! För mig och Micke blir det mys i soffan och om en stund: PRISON BREAK!! =) Hoppas bara att Embla sover för natten nu. Hon har en vana att vakna och vägra somna om när det är Prison Break på TV...

84348-154
*dregel*

Alla helgons dag

84348-147


Vi hade en jättetrevlig lördag! Först åkte vi till mormor och åt släktmiddag i vanlig ordning. Hur gott som helst, som vanligt. Micke åkte lite tidigare för att träffa några vänner och bjuda krogen på finbesök. Jag och Embla följde istället med syrran hem, tråkigt att vara själv ju!

19.46 gick bussen från mormor in till stan. Väl där funderade vi på om vi skulle ta bussen som gick om 4 minuter eller tåget som gick om 20 minuter. Eftersom vi ville handla lite glass och så innan gick vi först till Hemköp och sedan mot stationen. När vi kom fram upptäckte vi att tåget gått för 2-3 minuter sedan... Mera velande, men beslutade att gå tillbaka till stan och ta nästa buss för att hinna hem till "Deal or no deal" (allmänna lördagsnöjet). Tillbaka i stan...och bussen åker mitt framför ögonen på oss... *suck* Vi börjar springa för att hinna i kapp till nästa hållplats vilket vi såklart inte gjorde. Ha ha, vilken syn vi måste varit! Jag med Embla i selen på magen och syrran med syskonvagnen. =) Åter igen till stationen, tåget hem och 20 minuters promenad hem från station i Storvreta. Puh, hemma halv 9...

Sen bäddade vi upp bäddsoffan i vardagsrummet och myste framför Tv:n. Lova somnade ganska snart uppe i spjälisen. Ludde slocknade bredvid oss efter en stund, Embla höll igång ett tag till. Riktigt myspys med glass och småprat!

           

SNÖ

84348-141


Jag anade vad det var för väder ute när jag vaknade och klockan på min klockradio stod och blinkade... 00.39 stod det, strömmen hade kommit tillbaka för snart 40 minuter sen. Vi sov vidare en stund.

När vi gick var det knappt 1 minusgrad och snön YR omkring där ute! Tasse springer mot dörren hela tiden men tvärvänder när jag öppnar. Han har inge vidare minne den katten. Efter några minuter står han där och gnäller igen. Han vill väl ut och leta reda på flera råttor. Kom hem igår och la en på trappen. Första gången han kommer hem med något. Blä! Såå stolt var han, hihi, jamade och skulle hämta mig och visa också men jag vägrade förstås. Zelda tar bara daggmaskar och lägger på trappen, det kan jag väl stå ut med. ;-)

Hoppas ovädret lugnar ner sig så man kan få komma ut och få lite luft idag med! Embla blir så uttråkad av att bara var inne en hel dag.

84348-142