Fortfarande dålig

Imorse vaknade jag av att Micke kom in med frukost på sängen! Klockan var tio och Embla sov fortfarande, men vaknade strax. Hon hade sovit hela natten igenom! Jag var bara upp och gav henne nappen vid halv sju. Trodde jag skulle behöva ge henne en panodil någon gång under natten men hon klarade sig utan. På morgonen hade hon 39,5 och fick en supp igen. Men sen har tempen hållt sig nere, låg på 37,7 nu på kvällen. Fast hon mår fortfarande jättedåligt... Kan knappt hålla ögonen öppna, sover mest hela tiden och är otroligt gnällig. Hon äter men bara knappt hälften av vad hon brukar. Skriker om jag trycker på hennes vänster öra, tyckte hon gjorde det när det började också men sen har vi inte märkt nåt mer av det. Om det skulle vara öroninflammation skulle hon väl skrika mer än vad hon gör? Hon är mest bara gnällig. 

    
Nej, det är inga misslyckade bilder. Så här har hon sett ut i två dagar nu...  

Embla sjuk...

Hon har ju varit lite snorig hela hösten, tre förkylningar på varann. Bara nån vecka mellan de första men sen fick hon var vara frisk i ett par veckor innan tredje kom. Nu hade den precis börjat ge med sig, så är nåt nytt på gång. De andra gångerna har hon bara varit snorig och haft lite svårt att sova pga det blir svårt att andas. Nu har hon hög feber, nyser mycket och hostar lite ibland. Snoret hade inte riktigt slutat rinna från förra förkylningen men det har nog börjat mer igen nu.

Började med att hon hade lite svårt att somna i förrgår. Men då hade hon bara 37,8 i temp. På morgonen igår hade hon 37,9 och sen var hon jättegnällig hela dagen. Jag fick gå och bära på henne heeela tiden! På kvällen hade hon 38,1 och nu på morgonen 39,4. Hon fick panodil och verkade lite piggare en stund. Vi åkte till apoteket och köpte mera panodil som började ta slut (för mina sista kronor för övrigt, REDAN PANK)... Nu när vi kom hem, 4½ timme efter första panodilen, hade hon 40,2!! Hon har fått lite mellis och en ny supp och sover nu igen, som hon gjort mest hela dagen...

84348-220
Hoppas hon snart blir bättre min lilla älskling

Julen

Julafton startade vi med en mysig frukost.

84348-213

Sen öppnade vi paketen under granen. Det var de vi hade köpt åt varann och så till Embla från farfar o co. När vi gjort oss iordning åkte vi till Mickes farfars grav och tände ljus, sen till min mormor.
Där var det supergoda julmaten som vanligt med dopp i grytan till lunch. På eftermiddagen kom äntligen Tomten till Luddes stora förtjusning! Embla fick också sina klappar då i fall att hon skulle ha somnat till kvällen när vi andra hade julklappsutdelning. Syrran skulle vara hos pappa på kvällen så därför kom Tomten lite tidigare med deras paket.

    

Jag, Micke och Embla följde med till pappa efteråt. Ville ju inte missa när Tomten även kom dit! Vi hade årets fjärde julklappsutdelning och gick sen tillbaka till mormor. Där åt vi tills vi sprack och delade återigen ut julklappar. Embla var vaken hela tiden men somnade innan vi ens hann knäppa fast henne i bilstolen när vi skulle hem.

         
Några av alla de leksaker & kläder som Embla fick i julklapp... Favoriten är nog bilen!

Juldagen blev lugn tills kvällen kom. Jag var bjuden på förfest hos min kompis Chrisse. Hade ingen vidare lust att åka men tog mig iväg till slut i alla fall. Det var trevligt men jag gillar verkligen inte krogen längre...

84348-219
Jag & Chrisse

Annandagen var det släktträff igen. Vi äter alltid kalkon hos mamma då. Jag var väl lagom pigg. Efteråt åkte vi till pappa och firade med mina småsyskon som var i Ludvika över julen. Årets sjätte och sista julklappsuttdelning! Äntligen är julen över... ;-) Nu ser jag fram emot nyårsafton då syrran med familj kommer hit och äter lyxig trerätters, spelar spel och dricker drinkar! Ska bli såå skönt att vara hemma.

Dan före dan

Imorrn är det JULAFTON!

Vi har tjuvstartat lite idag då vi var hos Mickes mamma. Åt sill, skinka, köttbullar och prinskorv och hade lite julklappsutdelning. Embla var överförtjust i allt papper! *surprise* Tror hon blev ganska glad över presenterna också.

84348-206


Innan vi åkte till Örbyhus köpte vi en gran på Plantagen. Det fanns inte många kvar så det var ju inga 10-poängare till granar direkt. Jag gick på tätheten och fick med mig gran som var hur bred som helst! Den har inte den klassiska granformen utan ser mer ut som en boll. Micke är väldigt skeptisk till att ha gran överhuvudtaget och jag kan säga att inte blev mer positiv efter mitt val av gran... Han tyckte den var bäst ihop-packad och försökte komma undan med en enkel lösning:


Självklart gick jag inte med på det! Gjorde en julig variant av en sommardrink, passõa med juice + kanelstång, och klädde granen.

    


Var mest spännande att se hur Embla och framförallt katterna skulle reagera på att ha skog i vardagsrummet! Embla var väl fram och kände en sväng på barren men är ju fortfarande så liten att hon tror att allt man gör är normalt och finner sig i att det ska vara så. ;-) Katterna var mer nyfikna. Tasse var framme och tog flera tuggor från nedersta grenarna. Zelda nosade lite och lade sig sedan under granen. Tyckte väl det var helt perfekt, nu behövde hon ju inte vara ute och frysa för att få ligga och gömma sig under ett träd!

    
Zelda och terroristerna. "Du tar granen så tar jag gardinerna..."


Nu är granen klädd men kom på att jag glömt köpa julgransbelysning... Jaja, nåt ska man väl ha att slösa pengar på nästa år med. Jag tycker det blev ett riktigt bra slutresultat i alla fall! För säkerhetsskull har vi knytit fast granen i en skruv i väggen bakom. Imorgon ska vi först äta julfrukost i köket med levande ljus och doftande hyacinter på bordet. Sen ska vi gå in och öppna alla paket under granen. Såå mysigt!

84348-212

{$lang_emotions_tomte}GOD JUL{$lang_emotions_tomte}

Julstress?

Näe, nån julstress har jag inte märkt av i år. Samtidigt som jag njuter av att slippa jobba i dessa tider så har jag faktiskt varit riktigt uttråkad denna vecka. Mamma undrade om jag inte hade massa att stå i inför julen med bak, pyntning och grejer men nej... Har bakat lussebullar en dag, pepparkakor med syrran och barnen i helgen, knäckflarn här om dagen så det är klart. Julpynt? Vad 17! Jag har knappt nå julpynt!!

Tog tag i saken idag och åkte och handlade lite på Maxi och Jysk, ligger ju nära. För ca 200 kr fick jag det mesta jag behövde. Apelsiner, nejlikor, pepparkakshus, julgardiner, julgranskulor, julgransmatta, glitter, röda band, hyacinter m.m. Sen har jag och Embla haft pysseldag idag!

84348-202
Pepparkakshuset!

84348-203
Hyaciner, apelsiner och en hemmagjord ljuslykta rullad i kanel och socker.
Doftar ljuvligt när den är tänd!

    
Nya panelgardinerna med ljusgardinerna bakom från förra året. Även badrummet har pyntats en aning!

På lördag blir det ännu mer julstämning när granen ska kläs! Ska bli så spännande att se hur Embla och katterna reagerar... =)

Hemmagjord barnmat

Ämnet kom upp på fikat igår så jag tänkte dela med mig lite om hur jag gör.

Nästan ända från början har Embla fått samma mat som vi äter. Tar en portion och kör den med stavmixern, brukar bli 2-3 små burkar. Har även i lite rapsolja (ca 1 tsk per burk) och vatten för att småbarn behöver mer fett och för att få en bättre konsistens. Det har fungerat bra men nu är det svårare när hon gärna vill ha lite bitar att tugga på i maten. Försöker att inte mixa så länge men får nog snart övergå till att mosa istället. Sen brukar hon ofta få lite hela bitar från våra tallrikar, tex potatis, ärtor eller bröd. Så hon får lite att pilla med själv. Men det skulle ta alldeles för lång tid om hon skulle äta hela sin måltid så!
Det är ju några saker man bör tänka på. Inget salt! Vi saltar efteråt på tallrikarna istället. Ibland innehåller maten buljongtärningar och sånt istället men det har jag ändå gett Embla några gånger. Jag resonerar att nån gång ibland inte kan skada, så länge hon inte äter extrasaltat dagligen. Maten får ju heller inte innehålla spenat, rödbetor, bladselleri, mangold, nässlor, nötter eller honung innan de fyllt ett år. Annars behöver man inte snåla på kryddor. Jag är lite försiktig med stark mat, men i lagom mängder älskar Embla även vitlök och curry! Socker som krydda i maten är helt okej, enligt en dietist jag rådfrågat. Det blir sån liten mängd jämfört med tex att dricka läsk eller äta godis.

Som exempel kan jag skriva vad jag har i fysen just nu.
Carbonara med broccoli - Fullkornsspagetti (ska kanske helst undvika fullkorn i början men vi har alltid bara fullkornspasta hemma och jag har provat mig fram och det går bra), carbonaramix, bacon, vitlök, broccoli.
Apelsinlax med ris och morötter - Lax, peppar, rosmarin, grädde, apelsinjuice, ris, kokta morötter.
Fiskgratäng med potatismos och ärtor - Sej, fiskgratängmix, potatismos (hemmagjort, har läst att man inte ska ge pulvermos till småbarn), ärtor (har alltid grönsaker i frysen tex, ärtor, majs, haricot verts, broccoli mm. Så lätt att bara slå på lite vatten och ställa 5 minuter i micron = färdigt!).
Kyckling med ris, ärtor och majs - Kycklingklubbor som jag kokade i nån sås, minns inte exakt vad jag hade i den...
Korvgryta - potatis, falukorv, paprika, purjo, morot, ärtor, tomatsoppa.
Sheperd´s pie med veggofärs - potatismos (hemmagjort), veggofärs (brukar ha köttfärs men gjorde den när veggo-syster var på besök), purjo, vitkål, morot, tomatpuré, peppar.

En del av recepten och fler tips på
stahlenberg.se/forum

Visst får Embla köpt barnmat en hel del också. Det är inte alltid våran mat passar till henne, tex pannkakor, tacos m.m. När man ska äta ute är det ofta smidigt att ha med köpt mat som håller sig i väskan hela dagen. Det är inte alltid den hemmagjorda maten ser så aptitlig ut heller... Kött, svamp och mycket annat blir mest en brun sörja. Tror inte att småbarn äter med ögonen på samma sätt som vi vuxna gör. Både kattmat, gamla indragna löv och stenar går ju ner utan problam så! ;-)
Desserter har jag slutat göra egna. Frukt är så dyrt om man ska göra varierade smaker så jag tror inte det blir billigare att göra själv. Kanske lite nyttigare men snart är det dags att ge Embla färsk frukt i småbitar att äta själv. Då slutar vi nog med dessertburkarna. Än så länge sätter hon lätt äpple och sånt i halsen.

Hoppas jag kommit med några tips eller råd. Nu vet ni i alla fall hur vi gör! =)

Tankar om känslor

Ibland är jag är lite nere kan jag få dåligt samvete. Har jag rätt att vara ledsen över småsaker? När hela mitt liv precis fått en helt ny mening. När jag fått den största gåvan man kan få. När andra har det så himla mycket värre. Har jag någonsin mer rätt att vara arg, ledsen eller besviken över något? Jag har ju fått min Embla och är evigt tacksam så länge jag får ha henne i mitt liv! 

84348-201
Varsågod min dotter, mitt hjärta är för evigt ditt

Back on the roads

Bloggen har krånglat så detta inlägget har blivit lite försenat...

I måndags fick jag börja köra igen! Fick brev från vägverket i förra veckan där det stod att jag inte behövde vänta tills körkortet kom utan fick köra igen dagen efter spärrtidsdatumet. Jag skulle istället kunna visa upp annan giltig legitimation vid en eventuell poliskontroll.

Jag blev ju tvungen att provköra lite så jag och Embli (hennes nya smeknamn för övrigt) åkte till min mormor. Där fick vi god lunch, sov middag båda två och gick sen en promenad i det så kallade vintervädret.

    
Mormor är dagmatte åt mammas vovve, Camille. Döv men ovanligt pigg för sina 15 år!


Det kändes ganska ovant att köra till en början men det släppte ganska fort. Nu är det som jag aldrig skulle blivit av med det! Fick lapp i lådan igår att körkortet finns att hämta på postcentralen. Där var de snabba minsann!

Julbord i Hammarskog & olyckor...

Nu har vi ätit årets första julbord! Vi har en underbar tradition att farmor och farfar bjuder på julbord varje år. I år blev vi hela 17 stycken! Jag, Micke, Embla, syster Susanna, Andreas, Ludde, Lova, farmor, farfar, pappa, bror Tobias, syster Gabriella, pappas tjej Karin, Karins tre barn och hennes mamma.  

Hade faktiskt längtat efter julbord nu så det var nästan godare än vanligt. Och trevligt som alltid! Så synd att man alltid är spyfärdig efteråt bara... ;-)

        

Mindre roligt var det på väg dit och hem.
På ditvägen kör vi förbi två ambulanser och en brandbil. Ute på åkern bredvid står en bil som ser ut att ha voltat sin väg dit. Taket är helt intryckt! Blir livrädda att det skulle varit någon vi känner och när Micke nämner någon om en BMW fick jag verkligen hjärtat i halsgropen. Pappa har en BMW! Men det han sa var att det stod en sån bil bredvid vägen som hade stannat för att hjälpa till. På vägen hem såg allt som vanligt ut vid den platsen.
Istället möter vi då en bil som blinkar med varningsblinkers åt oss. Efter backkrönet ser vi att det står flera bilar men varningsblinkers på en bit bort. När vi väl kommer fram ser vi att det ligger ett rådjur på vägen...i en pöl med blod... =( Jag börjar nästan grina (extremt känslig då det gäller djur) och vänder bort blicken. Vi kör långsamt förbi eftersom flera bilar redan stannat och precis när vi passerat hörs en kraftig smäll. Jag trodde det var rådjuret som gjort en sista kraftansträngning och råkat springa in i bilen, men det var någon som kommit med ett gevär. Skönt att någon kunde ta slut på det stackars djurets lidande... 

Ledsen...

Så j*a deppig just nu. Handlat julklappar för mina sista pengar. Städar och städar men ändå ligger det saker överallt. Jag måste ta ansvar för precis allting. Har knappt sovit alls i natt och har en sån huvudvärk idag. Det är Embla och jag mot världen som det känns nu...

Vad skulle jag göra utan min lilla trollunge?

84348-194
ÄLSKAR HENNE MEST AV ALLT PÅ JORDEN!!!

Tobo & nya färdigheter

84348-191

Idag hade vi knyt hos Fia i Tobo. Jag hade med mig ädelostpaj, Carro en sallad och lussebullar, Cicci (som tar kortet ovan) en kladdkaka och Fia hade gjort pastasallad! Det var såå trevligt!! Vi har beslutat att flytta våra fikaträffar hem till varann istället så barnen kan få leka bättre. De verkade ha skoj alla fyra!

    
Rasmus, Fanny, Embla & Tuva. Fanny & Embla härjade lite mer eftersom de är ett par månader äldre och båda tar sig fram utan bekymmer! Att gå och skjutsa i gå-vagn fick de dock lite hjälp med. ;-)

Igår testade jag ställa Embla upp med stöd av gåstolen. Hon gick då tvärs över hela vardagsrummet utan att jag höll i varken henne eller stolen! Innan nattningen nu ikväll tränade vi lite till på att hålla balansen. Hon stod mot fotpallen och gick faktiskt några steg runt den, alldeles själv! Hon tog också några steg medans jag bara höll henne i ena handen. Det har hon inte vågat tidigare. Embla önskar sig en lära-gå-vagn i julklapp. ;-) Helst en svart från Brio... ;-);-)

    

Krypstilar

Snart han nog Embla provat på alla sätt att ta sig fram på! I början satt hon mest still och tog stöd på händerna framför kroppen, ena benet under magen. Sen lärde hon sig att  man kunde stå så, ta stöd på andra foten och lyfta rumpan. Då var det bara att hasa sig fram!

    

Det är fortfarande den stilen hon använder mest. Ibland byter hon bara mellan att ha höger och vänster ben under magen, då kommer hon knappt framåt utan gungar bara från sida till sida. Några gånger har det blivit "vanliga" krypsteg.



Senaste stilen är att stå på fötter och händer. I och med att hon lärt sig komma upp på fötterna gick det också att ställa sig mot en liten låda!

         
Notera hur benet åker under magen på mittenbilden ;-)

OT: Idag har vi bakat lussebullar!!

Sparkas, rivs, nyps & bits!

Det går inte att ha Embla bredvid sig i sängen längre... Hon bara ligger och sparkar mig i magen (har hon visserligen alltid gjort men hon har blivit så stark nu!) eller så ska hon ha händerna uppe i ansiktet så hon kan känna, dvs nypas och rivas. Det är mest när hon är trött. Jag så glad att jag inte ammar på dagarna längre! Mina armar är ändå fulla med blåmärken och rivsår. Bitas kan hon göra när som helst. Det måste klia i tänderna på henne. Har hon inget att bita på så gnisslar hon tänderna mot varann istället.

Men det är ganska bra ändå. Det har blivit att hon får ligga kvar i sin säng på nätterna eller så tar jag upp henne en stund och lägger sedan tillbaka henne. Då har hon somnat direkt! Sovit jättebra de senaste nätterna. Förra natten ammade jag inte alls och i natt blev det bara en gång fram mot morgonen.

84348-181
Observera bitmärket!


Ultraljud på hjärtat

När Embla föddes hörde läkarna blåsljud från hennes hjärta. Detta är mycket vanligt och brukar oftast försvinna inom ca 3 dygn. Det gjorde det inte på Embla... Vi blev kallade till hjärtmottagningen för att göra ett ultraljud på hennes hjärta när hon var 8 dagar. Bilden nedan är från den gången. De kunde då mäta hålet, som hon har mellan vänster och höger kammare, till 0.194 cm.

84348-180

Det är inget farligt när det är så litet och sitter som på Embla. Blodet som åker igenom hålet är då redan syresatt. Vi skulle sedan få en tid om ca ett halvår och de sa att det kunde ha växt ihop till dess.
På bvc har de inte hört något blåsljud på någon av läkarundersökningarna så vi trodde det var borta nu. Idag var vi på återbesöket på hjärtmottagningen.

Det var fullt sjå med att få Embla att ligga still denna gången! Jag fick ligga på britsen med Embla i knät. De satte på elektroder på mage och bröst som de fäste slangar till sen blev det kladd på magen och tappra försök av sköterskan att hålla ultraljudsgrejen still över hennes hjärta. ;-) När det äntligen var klart kom en läkare in och skulle lyssna och kolla på bilderna.

Hålet var fortfarande kvar. Vi skulle få en ny tid om ett par år igen. Det kunde fortfarande växa igen sa han men även om det inte gjorde det så är det inget farligt. Hon får inte göra några större ingrepp i munnen eller tarmen där det är stor infektionsrisk. Om hon till exempel ska dra ut en visdomtand eller skrapa mycket tandsten så måste hon först få pencillin så hon har det i blodet när ingreppet görs. Annars sätter sig gärna infektionen i hålet och hon får en infektion i hjärtat. :-o I övrigt är det inget som varken vi eller hon kommer att märka något av!

Första advent!

84348-178

Idag har jag julstädat! Plockat undan överallt, dammat och våttorkat i alla vrår, dammsugit och torkat golven. Toan tog jag igår och Micke putsade alla fönster tidigare i veckan. Hela förmiddagen tog det. Gick upp strax före 8 och blev klar lagom tills vi skulle åka på adventsfika hos min moster, halv två.
Där var det supertrevligt! Glögg och massa gott fika. Alla var där: mamma, mormor, morfar, kusinerna, syrran och hennes barn. Embla var såå fin i sin juliga klänning! *love* Jag har även hunnit adventspynta lite här hemma nu på kvällen.

84348-179