Nytt golv i köket

Jag är ju såå renoveringssugen!! I helgen la vi (eller ja..Micke & Tony) nytt golv i köket. Har tänkt göra det sen vi flyttade in och nu tog jag mig äntligen råd. Ändå är det ingen stor kostnad. Hittade ett golv jag gillade för 99 kr/kvm så det slutade på ca 1300 kr!

FÖRE:
84348-249
Embla hjäper såklart till, hon kan inte hålla sig borta när hammaren är framme! ;)

EFTER:
84348-250
Riktigt nöjd!

Nu vill jag ju få bort bröstpanelen och sätta upp nya tapeter också men Micke har fått för sig att panelen är snygg och att den blev ännu snyggare mot det nya golvet... *suck* Dessutom så är hallen nästa projekt. Jag har en klar bild i huvudet hur jag vill att den ska se ut! Måste bara räkna lite på vad det skulle kosta. Tapeter, möbler, spegel, tavlor... Vi får se när det blir av.

Vägdag - tredje veckan

Trenden fortsätter! =) Hade gått ner 1,7 kg även denna vecka. Sammanlagt 5,1 kg nu och 6 cm smalare runt midjan.

Jag märker inte själv att jag blivit smalare men har fått lite kommentarer. I början på veckan var Mickes farmor på besök och hon visste inte ens jag försökte gå ner i vikt. Ändå sa hon "oj, vad smaaal du blivit"! Hon ringde till och med dagen efter och talade om för mig att jag inte fick gå ner mer i vikt nu. ;) Bästa betyget var ändå när min morfar, som varit väldigt duktig på att tala om för mig hur rund jag varit och att jag åt alldeles för mycket under min graviditet, tycker att blivit tillräckligt smal och inte borde banta mer.

Men det lär bli lite mer, till och med mer än jag tänkt mig... Det visade sig att våran våg har visat lite tokigt. Micke ställde sig på den i morse och sa att "det här kan inte stämma"! Så fifflade han lite med ena foten på vågen som suttit löst ganska länge och nu visar den drygt 3 kg mer än den gjort tidigare. Micke påstår att den visar rätt nu istället. Jag har ju fortfarande gått ner lika mycket men började på mer än jag trodde. Alltså är inte målet att gå ner 8 kg utan att gå ner 11,2 kg! Men det ska nog lyckas ändå.

Jag tänkte försöka gå på nästa fas nu, Nystarten. Då inför man lite mer kolhydrater, som till exempel en rågkuse till frukost (läääängtar!) eller lite dinkelkorn och bönor. Tänkte prova en vecka och se så att jag fortfarande går ner i vikt ändå. Annars går jag tillbaka till Rivstarten ett tag till då. Har varit och storhandlat för nästa vecka nu. Det är inte direkt billigt att bli smal... Maten gick på över 1000 kr och det mesta var ju såklart kött och grönsaker. Här är lite av det vi fick med oss hem:

84348-248

Tillbaka på jobbet!

84348-247
MIn arbetsplats!


Idag har jag jobbat för första gången sen jag gick på semester innan Embla föddes. Det är snart ett år sedan! Jag var lite nervös innan men inte så farligt. Kändes rätt okej när jag väl var där. Jobbade 9.30-14. Det mesta var som vanligt fast en massa nya produkter förstås som jag inte kan ett skvatt om. Men det gick bra ändå. Man får läsa sig till informationen. Det var en kund som undrade om jag fått en pojke eller flicka och en annan som frågade hur bebisen mådde! Lite roligt att vissa känner igen en trots att man varit borta så länge.

Jag ska jobba ungefär varann lördag nu fram till april, då börjar jag på 40% och ska jobba torsdagar och fredagar. Ska bli så skönt att få lite extra pengar och, även om jag skäms liiite att behöva säga det, så var det ganska kul att få göra något annat en stund. Hemma hade det (såklart) gått jättebra och Micke förvånade mig med att han tagit med sig Embla ut på en 45-minuters promenad! Hon sov nu när jag kom hem. Hoppas hon vaknar snart så jag får krama henne MASSOR!!!

Sova i eget rum

Igår flyttade jag in Emblas säng på hennes rum. Tänkte att det var dags att prova. Hon vaknar ofta till när vi går och lägger oss annars och brukar vakna nån gång under natten, kanske för att vi stör henne? 1-2 gånger per natt är ju inte så farligt ändå att knalla upp till hennes rum och lite då och då så sover hon ju hela nätter också.

Det kändes väldigt konstigt att lägga henne där inne. Jag hade en väldig seperationsångest... "Stackarn. Tänk om hon vaknar och inte känner igen sig? Tror att hon är ensam i hela världen? Tänk om jag inte hör när hon vaknar?" Men när vi gick och la oss kändes det riktigt bra. Jag kunde titta på TV en stund i sängen innan jag somnade! Förstår inte hur jag klarat mig utan det sista tiden? Inte behövde vi viska och få ångest över att sängen knarrade för minsta lilla rörelse. Man kunde ju till och med vända sig om man råkade lägga sig obekvämt först! ;-)

Och Embla sov heeela natten! När Micke gick upp började jag bli lite orolig och funderade på om jag skulle kolla till henne så hon inte kvävts av sin kudde eller nåt annat otäckt... Men jag sa åt mig själv att sluta vara så hönsig. Skulle ju säkert bara väcka henne om jag gick in. Jag somnade om och vaknade av att Embla gnydde vid 6.50. Jag var dödstrött och la henne bara ner igen och gick ut. Hon slumrade till 7.10 så då trodde jag det var dags att gå upp. Vi lekte en liten stund men när jag skulle göra frukost verkade hon så trött ändå att jag gav henne en flaska välling istället i sin säng. Nästa gång hon väckte mig var 8.30! Och då var hon inte ett dugg ledsen utan satt och lekte i sängen. Kastade ut napparna och pratade med nallarna! =)

Mammas stora flicka!

Vägdag - andra veckan

Japp, en hel vecka till med GI-mat ledde till att vågade visade på yttligare 1,7 kg minus! Har sammalagt alltså gått ner 3,7 kg på två veckor. =)

Tok-Embla

Hon är så rolig när hon håller på med sina miner. För ganska länge sen började hon ju med att visa tänderna och kisa med ögonen när hon flinar. Den kallar vi "kinesen"!

84348-246


Den nya hon börjat med görs mest efter att hon druckit vatten, men ibland bara ändå för att toka sig lite. Den kallar vi "fisken"! Då drar hon upp underläppen över överläppen, tittar lite uppåt (fast ofta med stängda ögon), sen öppnar hon o stänger munnen som en liten fisk. 

84348-245


Annat tok hon börjat med är att slå bakhuvudet mot spjälorna när hon sitter i sängen. Man kan vakna på natten och höra "dunk, dunk", sen sitter hon där och flinar. Eller så kan man bita mamma eller pappa och sedan skrika "AAAAJJJJJJ". Det är också jätteskoj. Eller att gräva i kattlådan eller plocka upp ur diskmaskinen eller dra Tasse i morrhåren eller rycka ur alla lampsladdar ur sina uttag eller äta småstenar som kan hittas överallt eller slänga modemet i golvet eller välta katternas vattenskål och äta upp deras torrfoder. Ingen rast, ingen ro... =)

SMS:a GRATIS

Jag har anmält mig på sms.se och får då skicka 3 gratis sms om dagen från hemsidan! Det är helt kanon och kostar inte mer än ett sms som man måste skicka för att aktivera sitt konto. Om fler registrerar sig via min länk så får jag fler gratis sms att skicka! Så kom igen nu, det finns inget att förlora!! =)

Vägdag

Nu har det gått en vecka och det var dags för första vägingen. Jag hade gått ner 2 kilo! =)

Hela veckan har jag varit ute och promenerat i minst en timme, utom på tisdagen när jag var på bvc och sedan var barnvakt hos syster, då hanns det inte med. Idag kom vi ut lite väl sent, vid halv 5. Snöandet och vinden tilltog på vägen så det blev bara en halvtimme.  

84348-244

Bad-glad!

84348-242


Idag tyckte Embla att det var KUL att bada igen! =) Jag blir så glad när hon inte skriker..som hon ju nästan alltid gör vid badning hemma... Hon blev ledsen när jag satte ner henne men det gick ganska snabbt över med hjälp av några badleksaker. Sen satt hon och stänkte ner hela badrummet och skrek av lycka! Även när vi tvättade håret var hon glad och till och med när jag tog upp henne. Mammas lilla charmtroll! *älska*

84348-243

Matbloggning

Nya inne-grejen är visst att fota det man äter och visa allmänheten. Lite intressant för någon kanske, att se vad man äter enligt GI-metoden. Här är från de senaste tre dagarna:

Onsdag
                    
         

Frukost - Bacon, ägg, stekta tomater och svamp med persilja
Lunch - Kycklingsallad
Middag - Lax med ädelostsås och morotssallad

Torsdag

         

Frukost - Keso med rivet äpple och kanel
Lunch - Grekisk sallad
Middag - Kyckling i lime & vitlök med rostad paprika, zucchini och sallad

Fredag

         

Frukost - Ostomelett med bacon, paprika och sallad
Lunch - Lövbiff med chili och paprika
Middag - Wokad kyckling med broccoli, lök och soja

Som ni ser så behöver man knappast gå hungrig. Vissa portioner är gigantiska! Allting har varit jättegott utom keso-frukosten. Ser ut som risgrynsgröt och första tuggan var god men jag fick knappt i mig hälften... Den grekiska salladen fick inte heller riktigt plats men den var supergod. Idag ligger jag riktigt bra till i den "glykemiska belastningen" (GB) så jag ska unna mig några bitar 86%ig choklad. Lyxig diet va?! =)

Ketos!

Så här går det till: "När kroppen har lite kolhydrater börjar den bryta ner fettet eller muskelproteinet och ombilda det till något som kallas ketoner som kan användas som ersättningsenergi. Man säger att kroppen befinner sig i ketos." Det är på detta sättet man går ner i vikt när man äter kolhydratfattig kost. På bara två dagar har kroppen tömt sin kolhydratreserv och börjar istället bränna fett för att få energi.

Överskottet av de ketoner som bildats kissar man ut. Därför går det att mäta halten ketoner i urinen med hjälp av stickor från apoteket. Självklart hade jag såna hemma! Jag fick färgen som är näst längst till höger enligt skalan nedan. Alltså bränner jag mycket fett just nu och min kropp befinner sig i ketos! =)

84348-232

Strömavbrott

84348-231


Anade redan igårkväll vad som var på väg. Stormen utanför fick lamporna att blinka, elementen att knäppa och datorn att slockna. Det blåste riktigt ordentligt. Fönstrena skallrade så Embla vaknade flera gånger. Vårat tak på altanen för ett hemskt oljud när det blåser så där och när jag lagt mig i sängen hörde nåt som lät som plankor som rasade utanför. Måste varit grannar som haft saker stående mot husväggarna. Innan jag somnade vid 23 hade vi fortfarande ström men inte när Embla vaknade kl 1. Bäcksvart! Och inte visste jag var klockan var. Fick väcka Micke så han kunde lysa lite med lampan på sin mobil. Vi har annars en nattlampa i vårat sovrum så man ser när man går upp till Embla.

Sen vaknade Embla kl 7 igen och ville inte somna om så vi gick upp framåt halv 8. Jag fick tända ljus överallt (lite mysigt) och som vanligt när strömmen är borta så fungerar inte vårat vatten... Om man slog på varmvattnet inne i badrummet så kom en liten, liten stråle kallvatten. Lyckades få ihop en dl till Emblas gröt som hon fick äta kall. Jag väntade med att äta eftersom nästan all GI frukost ska tillagas, typ omelett, ägg, bacon osv. När klockan närmade sig halv 9 var Embla trött igen så jag la mig jag med. Vaknade halv 10 och ser till min lycka att klockan fungerat igen i 20 minuter! Whohooo!! Helt sjukt vad beroende man är av el och vatten.

Första dagen i mitt nya liv

Nja, inte riktigt kanske... Men igår anmälde jag mig till GI viktkoll! Det är inget nyårslöfte utan kanske mer en målsättning. Nu ska resten av kilona från graviditeten bort och lite till. Målet är att förlora 8 kg men gärna ett par till om det går. Jag är inte överviktig och ligger bra till enligt BMI men midjemåttet...håller inte måttet om man säger så. ;)

Som medlem får man recept, veckomenyer, kurvor, chatta med experterna m.m. Jag gillar verkligen den här typen av mat, eftersom pasta, ris och potatis ganska lätt går att byta ut mot grönsaker. Det som är jobbigt är att man inte får äta bröd. Det är indelat i 3 olika faser. Först i fas 1, Rivstarten, äter man i stort sett inga kolhydrater alls, tömmer kroppens reserver och börjar istället bränna fett. Efter 2-6 veckor går man över till fas 2, Nystarten. Då börjar man introducera lite mer kolhydrater av rätt sort, ex fullkornspasta. Sista fasen är Balans då det gäller att fortsätta äta rätt för att behålla den vikten man uppnått. Egentligen är det ju ingen diet utan mer att ändra livsstil vad gäller maten. Ungefär så går det till vad jag har förståt. Har ju bara precis börjat med detta!

Första dagen har gått utmärkt. Jag och Embla åkte och handlade för hela veckan så nu behöver jag inte tänka "vad ska vi äta ikväll" på ett bra tag. Så skönt att ha allt planerat! Sen blir det vägning en gång i veckan och målet ska vara nått till Emblas 1-årsdag. Fick bli så eftersom det inte gick att anmäla sig för en kortare period än tre månader. Förhoppningsvis har jag nått målet tidigare. 

Önska mig nu lycka till!!

Äntligen friskare!

Det var en lååång jobbig förkylningsvecka... Äntligen mår vi bättre! Embla hade hög feber i 5 dygn och lite lägre en dag sen har hon varit feberfri. Hon har mått bra ett par dagar nu men inte förrän idag har hon börjat äta lite mat igen. I över en vecka har hon levt på gröt, välling, fruktpuré och smörgås. Hoppas hon fått tillbaka aptiten nu. Jag är också feberfri idag och har äntligen orkat städa lite. Haft grejer stått framme sen nyår... Även julpyntet hade gjort sitt nu, tyckte jag. Micke åkte o jobbade till och med, de hade ju bara halvdag. Så ni känns det som att livet är på väg att ordna upp sig en aning!

Ni ska väl få lite bilder från vårat nyårsfirande med! Det var min första dag med feber men med hjälp av högsta dos Reliv och Alindrin höll jag mig vaken till strax efter 1. Syster och hennes familj kom vid fem-tiden. Vi hjälptes åt att laga mat. Först var det fördrink och snacks, getostkräm på chips. Till förrätt blev det tunnbrödschips med tomatpesto och räkor, till varmrätt oxfilé med potatisterinne och svampsås och till efterrätt vaniljkräm med champangegelé och hallon. Jättegott!

         


I väntan på tolvslaget sövde vi barn och spelade spel. Jag fick ett i julklapp som heter Ärligt talat. Det var riktigt skoj! Barnen var så duktiga. Embla somnade efter nio, Lova efter tio och Ludde i soffan efter elva. Ingen vaknade under tolvslaget! Konstigt nog..för det smällde rejält.

    


Min älskade stackars lilla Zelda hade inte behagat komma hem innan tolv så jag gick mest och var orolig för henne. Hon är ganska rädd för det mesta så jag kan bara föreställa mig hur hon mådde när alla raketer drog igång... Men hon kom hem så fort gästerna åkt och verkade inte ett dugg skakad. Gnällde och skulle ut igen tidigt morgonen därpå, så det var nog ingen fara med henne. Vi skålade i alla fall i champange och kikade på den färgsprakande himlen.

         


Sen var jag helt färdig... Nyårsdagen lyfte jag inte ett finger. Sov nästan hela dagen. Så nu är Emblas och mitt nästa projekt att vända tillbaka dygnet! Hon vaknade vid halv 12 i natt och var jättepigg. Jag fick snällt sitta uppe med henne till 1 då hon började gnugga sig lite i ögonen igen. Men det gjorde inte mig så mycket eftersom jag sovit till halv ett på dagen...

Sjuka hela familjen

När Embla vaknade vid halv fem i söndags morse och hade 40,2 i feber så ringde jag sjukvårdsrådgivningen. De sa att så länge hon inte var helt apatisk och drack bra så kunde vi avvakta. Om hon inte svarade på panodilen eller om febern fortfarande var lika hög på måndagen så skulle vi höra av oss igen. När jag vaknade på nyårsafton hade även jag feber... Igår måndag, nyårsdagen, var jag totaldeckad! Micke tog Embla på morgonen och tyckte hon verkade pigg. Men efter att hon sovit halva dagen igen tog jag tempen på henne på eftermiddagen och hon hade 39,5.

Jag ringde sjukvårdsrådgivningen igen och fick en tid på husläkarakuten 19.20. Fullproppad med värktabletter lyckades jag ta mig upp ur soffan och följa med dit. Det visade sig vara en öroninflammation på vänster öra som jag misstänkte från början. Vi har fått pencillin så jag hoppas hon snart blir bra. Natten har varit HEMSK! Hon har vaknat och skrikit hela tiden, jag har fått gå omkring med henne och haft henne sovandes sittandes i min famn. Hon fick säkert ont av att läkaren var där och pillade bort vax för att se bättre i örat. Stackars lilla Embli...

Så jag har knappt sovit alls. Igår kväll visade det sig att även Micke hade feber så han har varit sjukare än mig i natt. Jag är fortfarande dålig men inte lika som igår. Det är jobbigt att ta hand om sjuka barn i vanliga fall och tusen gånger värre när man själv är helt färdig. Jag har såå ont i halsen och hostar. Nu sover snart Embla igen så jag ska passa på jag med.