Nya planer

Efter de dåliga nyheterna om dagisplatser har min duktiga granne tagit initiativ till att starta ett föräldrakooperativ här i Vänge. Hon har varit i kontakt med flera på kommunen och de är mycket glada och positiva! Kanske kommer det finnas en möjlighet till hösten trots allt. När jag blev mer inställd på att inte få nån plats försökte jag ju hitta lösningar till att kunna vara hemma längre. Det är ju såklart det jag allra helst skulle vilja. Det borde vara dagisförbud för barn under två år!
Vi har i alla fall kommit på att jag kanske skulle ta och sälja lite fonder och betala av vårat topplån. Det skulle minska våran månadskostnad med 2000 kr. Då skulle jag kunna ta ut färre fp-dagar. Sen är ju problemet att man måste ta ut fem dagar efter att barnet fyllt ett år. Jag vet inte om det räcker att Micke tar ut två dagar och jag en + att jag jobbar mina två dagar eller om jag ändå förlorar min SGI då? Nån som vet??
Annars kan jag i alla fall ta ut ett par "lägsta nivå-dagar" istället. Skulle vi få plats på det nya dagiset då här i Vänge till hösten så kan Micke börja jobba heltid då och så kan Embla vara på dagis tors-fre. Då sparar vi i alla fall två dagar extra i veckan. Skulle vara perfekt!

Jag har bestämt för att börja plugga också! Har ingen lust att gå tillbaka till jobbet. Speciellt inte nu när jag fått reda på att jag inte har mitt egenvårdsansvar kvar. Hur det blir med lageransvaret skulle disskuteras... Är så trött på att känna mig dum och osäker för att man inte kan precis ALLT om varenda vara vi säljer. Sen är det bara stress, stress, stress. De har till och med tagi bort fikarasterna på jobbet nu! Man får väl en på eftermiddagen då man kan kasta i sig en kopp kaffe, men inte utan att bli störd...
Nej, jag vill jobba på ett kontor där det är lugn arbetsmiljö, man kan ha radion på i bakgrunden och slippa jobba varannan helg. (Även om det visserligen är ganska skönt med en ledig dag i veckan.) Tänkte plugga lite företagsekonomi och bokföring på distans nu när jag är mammaledig. Mamma sa att det kommer finnas mycket jobb framöver eftersom 40-talisterna droppar av nu. Kanske skulle man kunna söka något kontors/receptionst-jobb till hösten?

Nu har jag gått ner 7,3 kg! =) *stolt* Tänkte ge Nystarten en chans igen. Man får tydligen räkna med att stå still eller till och med gå upp lite i vikt först för att sedan långsamt rasa igen. Min granne Therese, samma som ordnar med dagiset, har övertalat mig att hänga med på Friskis & Svettis. Ska köpa ett årskort nu i veckan tänkte jag. Kanske blir det lite bättre resultat då.

Så det är mycket som händer nu! Hur ska jag orka och hinna med allt?


Lite av varje

Händer inte så mycket här. Bara massa vardagligt som städning, promenader, öppna förskolan, handling, matlagning... Här kommer lite bilder ur vardagen:

Förra helgen var vi till Ikea och köpte en så smart möbel till leksaksförvaring! Fanns ju plats över i Emblas rum nu när datorn hamnat i vardagsrummet.
84348-260

När det var som kallast i veckan, runt 11 minusgrader, var vi ute och gick i 1 timme och 40 minuter! Det var faktiskt riktigt skönt med vackert väder, trots kylan. Annars blir det väl promenader på ca 1 timme. Embla gillar att åka vagn!
84348-265

Och så får man så söta rosiga kinder när man varit ute i vintervädret. =)
84348-262

Vi har varit till öppna förskolan både onsdag och torsdag. Det är nog det roligaste Embla vet! Hon leker och stojjar för fullt. På torsdagar är det bara för barn upp till 1 år så där är hon verkligen bland de största nu. Det var mest småttingar där igår så Embla kunde passa på att showa riktigt. Under sångstunden låg alla andra snällt på rygg framför sina mammor medan Embla kröp runt o mitten av ringen och diggade med när alla sjöng. Det var nästan ingen som kunde koncentrera sig på att sjunga för alla bara fnissade åt Embla! =) Hon har börjat med en ny stil så fort hon hör musik. Hon slänger huvudet från sida till sida så hon nästan tappar balansen. Det ser riktigt roligt ut! Lite som Stevie Wonder. Sen är hon helt färdig när vi åker därifrån. Omöjlig att väcka så det blir bums i sängen när vi är hemma. Här är bevisen från båda dagarna.
    

På onsdagen var det förresten en barnomsorgshandläggare där och pratade om dagisplatserna. Vi har ju sökt till hösten och det är ju bara att glömma att få komma in här i Vänge då... Det kommer finnas 10-12 platser och troligtvis är det en dagmamma som kommer gå i pension då så de barnen tar ju alla platerna direkt! Även om det skulle bli någon över så tar de först in barn som redan har syskon på dagiset och sedan går de efter ålder, äldst kommer in först. Embla kommer alltså hamna allra sist i kön. Vi får se om vi blir erbjuden plats någon annan stans i stan som verkar vettigt eller om jag får avvakta med att jobba. Blir riktigt dåligt med pengar då bara... Måste börja ta ut färre dagar med fp redan nu om det ska räcka.

Här leker Emblas sin nya favoritlek. Då kryper hon omkring med en kudde och kastar sig på mage och gosar med kudden! Så fnissar hon nöjt. =)
84348-261

Fläskläpp

Idag har jag jobbat igen. Jobbar nästa lördag med och sen varannan fram till april. Embla hade åkt på en vurpa när hon sprang med sin Nalle Phu-bil... =( Hon har fått sin första fläskläpp! Lär ju bil ett antal såna innan hon går stadigt och efter det med. ;) Hon hade inte varit ledsen mer än runt tio sekunder så det är nog ingen fara med henne.

84348-259

I förrgår kom hennes första ord! Hon sa "dä" när hon pekade. Hon har ju länge sagt både "mamma" och "pappa" men det har jag inte räknat eftersom hon inte förstår vad det betyder. Frågar man var mamma eller pappa är så pekar hon fortfarande upp i taket. Hon har ett par gånger sagt "bampa" när hon pekat på lampan men sen har det inte kommit nå mer så det räknar jag inte heller. Hon sa "titta" i förrgår också när jag hade sagt det och hon härmas ibland nu med när man säger det men jag tror inte hon förstår vad det betyder. "Dä" säger hon hela tiden nu när hon pekar på saker!

Nu är han här!

Igår morse strax efter tio födde Lena sin son. Allt hade gått bra. Han vägde 4220g och var 53 cm lång. Troligtvis ska han heta Mike, men går under nicket Bubbas sedan tiden i magen. ;)

84348-257     84348-258

Jag var upp på BB och hälsade på idag. Visst är han söt? =) Glömde kameran så bilderna är tagna med mobilen, därför de är så små. Trodde han skulle vara lite knubbig som ändå vägde över 4 kg men han var så liten, så liten... Det är helt ofattbart att Embla varit sådär liten och hon vägde till och med 1 kg mindre när hon föddes! När vi åkte hem vägde hon ju inte mer än 2,9 kg. Men nääe..sådär liten har hon aldrig varit!

Jag mötte min syster innan på stan och vaktade hennes barn medan hon var hos barnmorskan. Sen tog hon Embla medan jag gick till BB. Stackarn, två vagnar, en bråkig treåring och en i magen. Tack för hjälpen! Innan vi åkte hem fyndade vi en mössa på Polarn & pyret. Nedsatt från 75 kr till 40 kr. Nu vill jag gärna fynda en tröja med samma mönster på tradera. Så skulle ni se det, tipsa mig! (Strl 80 eller 86)

84348-255
Embla verkar gilla sin mössa! =)


Här syns den bättre.


Uppdatering

Ett tag sen jag skrev. Har inte orkat. Leker och gosar med Embla, städar, handlat, lagar mat...FULLT UPP!

Bröllop
Men det har ju inte bara varit vardag. I helgen blev min syster Fru Ståhlenberg! De hade ett borgligt, supervackert bröllop. Susanna var bedårande vacker med klänning, håruppsättning, blommor och mage! Kärleken lyste ur brudparets ögon. Efter vigsel hade vi knyt. Sallader, pajer, ost & kex, tårta, vin, kaffe m.m. Såå gott och jag passade på att "fuska" riktigt ordentligt! Det var bara närmsta släkten som var närvarande. 

De lyckliga
84348-251

Embla & jag
    


Sjukdom
Dagen efter bröllopet låg både mamma och mormor sjuka. Mamma hade mest feber och var dålig så men kräktes ett par gånger med. Mormor hade kräkts massvis och var jättedålig i magen... Embla måste ha smittat ner dem. Vi trodde att det var kört för alla som ätit av maten på bröllopet eftersom det mest var mamma och mormor som tog hand om den, men ingen mer har insjuknat vad jag känner till. Och jag klarade mig även denna gång! Mamma hade ju Ludde och Lova så jag fick åka dit på söndagen och hjälpa till. Ändå är lite halsont det enda jag känner av.
Embla är fortfarande lös i magen. Inne på tionde dagen nu... Men hon är pigg i övrigt. Hon har haft en hemsk hosta men den är också på bättringsvägen.

GI
Andra veckan i Nystarten gick jag inte ner alls. Vägde mig på fredagen eftersom jag skulle fuska på bröllopet, men inget hade hänt. Sen i söndags är jag nu tillbaka i Rivstart! Det känns riktigt bra.

En BEBIS är på väg!
Min vän och granne Lena hade bf igår och imorse kl 7 gick vattnet. Jag skjutsade in dem (ingen har körkort) för en bedömning halv 12 men fick med mig dem hem igen. Värkarna blir kraftigare och kraftigare för henne så nu sitter jag här och väntar med stooooor spänning!!

Embla
Min dotter, världens sötaste tjej, har hunnit bli 10 månader gammal! Det är inte klokt vad tiden rusar. Snart dags att börja planera 1års-kalas. Här kommer en bild på min rosa lilla rufsa!

84348-254

Orkar inte mer...

Natten till igår hade Embla kräkts igen... Hon hade fortfarande feber och var jätteslö på förmiddagen. Jag pratade med sjukvårdsrådgivningen och de trodde med all säkerhet att det var vinterkräksjukan hon hade och att hon nu återinsjuknat och blivit uttorkad. Tre blöjor bajsade hon ner igår och det som var som vatten... Jag skulle ge vätskeersättning var femte minut varvat med en morotssoppa jag fick receptet på. Sen fick jag inte ge den vanliga fullkornsvällingen utan bara majsvälling. Om hon var hungrig skulle jag ge kokt mat, te x potatis och fisk, morotspuré, gröt, lite yoghurt, vitt bröd eller rårivet äpple.

Hon blev lite piggare på eftermiddagen och febern gick ner. Men hon åt bara ett par tallrikar gröt på hela dagen, det var allt vi fick i henne. Jag var på bio med mina syskon på kvällen. Det var så skönt, verkligen less på att bara gå hemma nu. Embla hade somnat bra men vaknat efter en stund och grinat hysteriskt och hostat så hon fått kväljningar. Så har hon hållt på i stort sett hela natten med... Jag gav henne välling först när hon vaknade, tänkte att hon måste ju vara hungrig. Dumma mig tänkte mig ju inte för och gjorde en hel flaska...som hon glatt sög i sig. Den kom ju upp lika fort igen... Sen verkar det som hon haft väldigt ont i magen. Hon lägger sig på mage hela tiden men kan inte ligga still, bara vrider och vänder sig. Två diarré-blöjor har jag fått byta i natt också. Jag provade med allt! Vi tog in hennes säng till vårat rum, hon fick ligga i våran säng... Hon slumrade till några gånger men vaknade lika fort igen, ofta av hostattacker. Så fort man tände lampan blev hon skitglad och satte sig upp och babblade och skulle leka.

Jag är så himla trött idag! Tvättar IGEN... Det är ju så jobbigt eftersom jag måste klä på Embla varje gång vi ska ut till tvättstugan, inte törs jag ju lämna henne här inne om hon skulle sova heller. Jag ORKAR inte mer nu!! Senaste halvåret har hon väl nästan varit mer sjuk än frisk? Kan hon inte få må bra nu??

Ironiskt eller?

Embla sov sin förmiddagslur när jag skrev förra inlägget. Jag var ju så glad att hon ändå varit på pigg genom allt elände. Så vaknar hon och är jättehängig och känns varm! Hon hade visserligen inte så mycket feber, 38.5, men det var tillräckligt för att få henne däckad... Hon vägrade lunchen och sov sedan två timmar till. När hon vaknade igen gick jag in och lyfte upp henne. Hon orkade knappt hålla huvudet uppe. La sig mot mitt bröst hela tiden och ögonen föll ihop. Hon kräktes lite på mig men jag vet inte om det har med magsjukan att göra, det kom så lite. Hon låg i min famn och slumrade en stund men lite senare piggnade hon på sig. Hon åt lite fruktpuré och lekte en stund. Hade fortfarande samma temp nu på kvällen. Vad kan detta vara? Hoppas det inte är nåt nytt på gång... *suck*   

Inge mer kräk

Nej, Embla har inte kräkts något mer men är fortfarande ganska lös i magen. Bajsar dock inte oftare än vanligt. Vet inte hur länge vi ska hålla oss inne? Ska man räkna att hon kan smitta tre dagar från när hon sist kräktes eller tre dagar efter att magen kommit i form igen? Det verkar ju ändå inte vara så farligt smittsamt eftersom både Micke och jag har ju klarat oss! Nu var det över två dygn sedan Embla blev sjuk så det borde ju brutit ut på oss nu om vi skulle blivit smittade. Såå skönt att vi slapp!! Vi tar det fortfarande lite försiktigt med maten till Embla så länge magen är orolig. Men annars har hon ju varit pigg hela tiden så det är också riktigt skönt. Nu förtjänar hon att få vara frisk ett tag, stackarn!

Vägdag - fjärde veckan

Precis som jag trodde hade jag inte gått ner lika mycket efter en vecka i Nystarten. -0,6 kg denna vecka. Men det ska jag väl vara nöjd med ändå, jag har ju inte motionerat alls nästan på hela veckan. Måste verkligen skärpa till mig där!  Ingen skillnad på midjemåttet. Men jag har äntligen upptäckt själv att jag faktiskt blivit smal! 5,7 kg gör skillnad! Jag provade några byxor som jag lagt på "aldrig-mer-kunna-ha"-hyllan och några gick till och med att knäppa i midjan nu. Det roligaste av allt var när jag provade min förlovningsring igår. Har ju fått haft den runt halsen trots att det var 10 månader sen IDAG som Embla föddes. Nu satt den precis som förut! Jag trodde inte att det kunde vara bara fett på fingrarna utan att de ändrat utseende efter graviditeten... Men även fingrarna gick att banta ner. =)

Drygt ett dygn senare...

Jag trodde Embla var frisk igår. Hon åt den andra halvan av gröten ca 1 ½ timme efter den första, sen fick hon laxsoppa till lunch som hon åt en halv portion av. På eftermiddagen fick hon i sig lite smörgåsrån, yoghurt och fruktpuré. Allt fick stanna kvar i magen! Syrran hade inte heller kräkts nå mer så jag trodde det var bra. Kvällsmaten var hon inte så sugen på, tog några tuggor, men hon fick lite smörgås och mera yoghurt med frukt innan hon la sig. Somnade så bra men vaknade efter nån timme och gnällde. Jag gick in och då kom världens kastspya!

Jag sprang med henne till toaletten igen men det kom inge mer denna gång. Natten innan var det ju flera kväljningar på rad varje gång hon kräktes. Man önskar att man hade en tvättmaskin nu kan jag lova. Täcke, kudde, sängkläder och pyjamaser är nerspytt alltihop... Jag tvättade av henne och bäddade rent sängen igen sen fick hon vara uppe med mig. Hon blir lite rädd när hon kräkts sådär kraftigt och jag ville inte lägga henne direkt utan ha lite uppsyn om det skulle komma mer. Helst skulle jag vilja att hon sov hos mig så jag snabbt kan hjälpa henne om hon vaknar och börjar kräkas innan hon hinner skrika på mig. Hon låg och gosade i min famn mest hela kvällen. Vi tittade på "Så ska det låta" och det var jätteskoj tyckte Embla! När de sjöng satt hon och diggade eller gungade fram och tillbaka om det var en lugn låt och så fort de applåderade så skrattade hon och klappade händerna hon med. Såå sööööt!!

Hon somnade så gosigt på mage på mitt bröst vid tio-tiden. Jag la henne i sin säng. Micke var ute med jobbet så jag var riktigt orolig att jag skulle bli dålig med. Sen sov han hos en jobbarkompis så han har inte kommit hem än... =( Embla sov bra i alla fall. Hon vaknade och skrek kl 6 och jag var helt säker på att hon kräkts igen. Det hade hon inte som tur var men hon var så ledsen så jag tog fram en handduk som hon fick ligga på i vår säng istället. Så mysigt! Sen sov vi vidare till kl 8 då hon vaknade och var så glad, så glad! Hon har ätit en hel portion gröt på morgonen och druckit mycket vatten. Var lite tomt i blöjan för att var morgonblöja... Hon har inte kräkts nå mer men däremot bajsat två gånger redan, jättelöst. 

Jag har ju klarat mig hittills så nu börjar man nästan hoppas på att slippa. *håll tummarna* Det är jättejobbigt att gå och vänta på att bi sjuk. Törs knappt äta nåt för jag är rädd att spy upp det. Det är ju så vidrigt att spy! Känner efter hela tiden... Blä!


Vinterkräksjuka?

I natt vaknade jag tio i tre av att Embla skrek, och det lät inte riktigt som vanligt. När jag kommer in ligger hon med spyor runt och över hela sig... Jag trodde hon hade bajsat också men det visade sig bara vara spyorna som luktade så illa. Både jag o Micke är har lite kräkfobi, så vi fick turas om lite att torka och hålla tillbaka våra egna spyor. Hann inte mer än att få henne ren och sängen bäddad så började hon kräkas igen, fast vi hade inte lagt henne än som tur var. Sen fick hon sitta uppe i min famn och kväljningarna kom med ca tio minuters mellanrum. Lyckades för det mesta springa med henne till toan så hon fick sitta på mitt knä, hålla sig ringen och spy i toan. Det funkade bra. Men det kom inte upp så mycket mer än vitt skum och slem. Stackars lilla gumman! Sju gånger spydde hon. Sen somnade hon i min famn vid tjugo i fem och jag la henne igen. Hon sov till sju och nu har vi varit uppe en stund. Hon fick först några teskedar vatten och det fick hon behålla. Nu har hon också fått en halv potion gröt som har fått stanna i över en halvtimme nu. Hoppas verkligen det inte blir något mer! Och att övriga familjen klarar sig.

Misstänker min kära, stackars syster som smittokälla då hon kräktes en massa på eftermiddagen igår. Vi gick på stan tillsammans i förrgår. Vet inte hur hon mått efter igår. Hoppas hon är frisk nu!

Symtom Vinterkräksjuka:
 "Inkubationstiden är 12-48 timmar, därefter drabbas den smittade av: 
  • plötsligt illamående
  • kräkningar
  • diarré
  • eventuellt magsmärtor

Kräkningar och diarréer pågår i cirka 1-3 dagar."

Smittvägar:
 "Vinterkräksjukan smittar från och med inkubationstidens start till upp till två dygn, ibland längre, efter att de har tillfrisknat. För att inte föra smittan vidare är det därför bra att stanna hemma från arbete/skola 1-2 dagar efter att du inte känner av symptom.

  • Direkt/indirekt kontakt med smittad person. Noroviruset är inte luftburet utan sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande.
  • Genom mat som hanterats av smittad person.
  • Råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt.
  • I sällsynta fall genom dricksvatten."

Fortsättning följer....