Drygt en vecka till 1-års kalas!

Inte klokt att hon redan blivit så stor! Men det märks på henne att hon blivit äldre. Hon förstår så mycket och kan så mycket. Hon har sen en tid lärt sig att ruska på huvudet när man säger "nej" eller "ajaj". Igår när hon inte ville gå upp ur badet så ruskade hon på huvudet när jag sträckte fram händerna åt henne. Då märks det att hon förstått innebörden av ordet!

"Titta" säger hon, hmm ja..hur många minuter är det på ett dygn? Så många gånger om dagen ungefär. ;) Det är det första som kommer ur munnen bara man trycker ner hennes dörrhandtag på morgonen, man hinner inte ens komma in i rummet! Så pekar hon på precis allt och ingenting och säger "titta", "dä" eller "titta dä". Jag tror det är lite av nyfikenhet att hon försöker lära sig mer, när hon pekar på saker så säger jag ju vad det är för något. Sen är det ju väldigt roligt att använda det ord man kan också. Hon säger även "uuuhhj" (= oj) och ibland "mamma". Lite svårt att veta om det är mig hon menar, ibland funkar det att peka när man frågar efter mamma eller pappa men långt ifrån alltid. Hon kan också peka på lampan, Tasse, sin fot och strumpan när man frågar efter det. Hon kan säkert mer men det var vad jag kom på nu.

Hon går ett par steg utan stöd varje dag och som mest har hon tagit 3 steg. Om hon ska mellan möbler och så kan hon släppa och gå utan stöd korta bitar. Längre sträckor eller om man har bråttom funkar det bäst att krypa, på hennes egna lilla vis då. Hon ställer sig upp utan stöd och behöver inte hålla i sig alls så länge hon står still. Där har hon blivit riktigt stadig senaste veckan bara. Hon har lärt sig att styra när hon går med sin nalle puh-bil eller drar andra saker framför sig, så länge det inte är för tungt. Förut fick hon lov att gå runt och gå från andra sidan bilen när hon kommit till en vägg men nu bara drar hon runt den så hon kan fortsätta. Det är väl för att hon blivit så stadig på att stå som det går bra att göra så nu.

Hon har fått sin första kindtand, nr 7 i ordningen. Där nere har hon fortfarande bara 2 stycken, uppe alltså 5 nu. Det gör att hon lättare kan äta det mesta. Klarar ganska stora bitar nu med mer tuggmotstånd. Hon har ju nästan alltid ätit av våran mat, mixad eller mosad. Nu räcker det med att skära i lite mindre bitar så plockar hon i sig. Det mesta är gott! Färgglad mat går först, oftast grönsakerna, sen köttbitar och sist potatis eller liknande. Hon äter i stort sett alla sina måltider själv eftersom hon tröttnar så fort på att bli matad. Det tar sin lilla tid, speciellt eftersom hon äter så mycket också! Hon kan, och tycker det är roligt, att äta med sked eller gaffel. Fast lite svårt är det allt än så det blir mest till att ta med händerna. Det är sällan hon får upp något på skeden och när hon väl får det så hinner det oftast ramla av innan det når munnen. Med sin nya gaffel vad det lättare. Hon lyckas ganska bra med att få fast nåt på den och då satt det kvar hela vägen till munnen med. Dricka själv har hon gjort länge, ur spillfri mugg då såklart. (Hon har aldrig fått ur flaska till maten, bara ersättning och välling). Nu har hon börjat få mjölk till maten då och då med.

Sömnen är det lite si och så med. Oftast går det bra och hon sover ca 19.30-7.30. Kan vara lite svårt att somna ibland men absolut inget jag klagar över. Sover hela nätter då och då men vaknar oftst 1-2 gånger och somnar snabbt om. Tror hon har hamnat i nån seperationsfas nu på sista tiden dock... Hon skriker som aldrig förr när man lämnar rummet. Men det har ändå inte tagit så lång tid tills hon somnat. När det blivit så på nätterna har ½-1 flaska välling fått henne mer sömnig.

Hon är vildare och busigare än nånsin! Kan bli så sprallig och uppspelt, skrattar helt hysteriskt och tar gärna egna initiativ till att leka tittut eller busa. Råkar man lämna toadörren öppen tar det inte lång stund förrän hon är där och hittar på bus... Ex:
 
    
    


Vi kan inte ha den stängd jämt heller eftersom katterna måste kunna gå på lådan. Hur löser man det??
Embla är dessutom världens gosigaste, keligaste och kramigaste!! Inga ord kan beskriva den otroliga kärlek jag känner för mitt barn. Vad vore livet utan henne?! MAMMA ÄLSKAR DIG!!!

image278
(smygreklam www.sululo.se)

Kommentarer
Postat av: Lisa

Nämen ser man på! Hon har gått om Tove i utvecklingen! Vem trodde det?? När får man träffa Embla härnäst då?? Mina leksaker har kommit hem till mig nu så ni får komma förbi på fika någon gång igen. Kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback